VAKFIN ADI:
Madde 1: HİLÂLİYE EĞİTİM VAKFI’dır.
a) VAKFIN MERKEZİ:
Manisa İli, Akhisar İlçesi, Hürriyet
Mahallesi, 151 Sokak, No:317/A’dır.
Madde 2: Mütevelli Heyetinin kararı ile vakıf, yurt içi ve yurt dışında şube ve temsilcilik açabilir. Bunların idare şekli mütevelli heyetince tayin ve tespit edilir.
VAKFIN GAYESİ
Madde 3: Milli, manevi ve kültürel değerlerine bağlı yeterli, araştırıcı, yüksek karakterli ilim adamları yetiştirmektir. Bu maksatla;
a) Okuma isteği yanında öğrenim imkanı bulamayan muhtaç fakat, şahsiyet ve kabiliyet sahibi memleket çocuklarının yurt içinde veya dışında yatılı ve yatısız her derecede eğitim-öğretim ve ihtisas yapmalarını temin için imkanlar hazırlamak, ayni ve nakdi yardımda bulunmak, iskan, iaşe, ibate ve sağlık ihtiyaçlarını temin etmek, öğrencilerin bilgi, beceri, kültür ve görgülerini arttırmak, onları ülkemiz ve milletimize yaraşır güzel hasletlerle donatmak, maddi ve manevi yönden kusursuz yetiştirmek, imkanlar nispetinde burs vermek, yarışmalar düzenlemek, mükafatlar ihdas etmek.
b) Mevzuat ve maddi imkânların müsaadesi nispetinde, Kur’an Eğitimi ve Öğretimi ile ilgili Kur’an Kursları yapmak, bunlarla ilgili gerekli müştemilatını, kütüphane ve eğitim salonları ile araştırma merkezleri b. açmak, Diyanet İşleri Başkanlığınca açılan Kur’an kurslarında okuyan öğrencilerin iaşe, ibate ve barınmalarını sağlamak.
c) Yurt içi ve yurt dışında öğrencilere hizmet vermek üzere okul öncesi eğitim, ilköğretim, ortaöğretim, dershane, etüd eğitim merkezi, çeşitli kurslar, hizmet içi eğitim merkezleri ve benzeri özel öğretim kurumları ile yüksekokul, fakülte, üniversite, akademi, orta ve yüksek öğrenim erkek ve kız öğrenci yurtları ve pansiyonları açmak, işletmek ve bunlarla ilgili binaları inşa etmek, satın almak, kiralamak, ilgili resmi ve özel kuruluşlarla işbirliği yapmak, açılanlara yardım etmek, yardım almak ve bunları idame ettirmek.
d) Türk ve İslam büyükleri başta olmak üzere her türlü ilmi, dini ve milli konularda araştırmaların yapılması ve bu değerlerin hakkıyla bilinmeleri için yerli ve yabancı ilim adamları ile bu konuda kurulu resmi ve özel her türlü müesseselerle münasebet kurmak, ilmi ve tatbiki araştırmalar yapmak, yaptırmak, seminer, konferans tertip etmek, kitap ve mecmua neşretmek, sesli ve görüntülü eser yayınlamak, bunları ve diğer vakıf faaliyetlerini internet sitesi kurup, elektronik ortama taşımak,
e) İhtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarının karşılanması için Gıda bankacılığı dâhil her türlü yardım fonları oluşturmak, yurt içinde ve yurt dışında resmi ve resmi olmayan kuruluşlarla birlikte fakr u zaruret içinde bulunanlar ile fakir hastalara, dul ve yetimlere vakfın mali imkânları nispetinde ayni ve nakdi yardımda bulunmak,
f) Vakfımıza ait mevcut binalar ile bünyesindeki cami, mescid, Kur’an kursları ve diğer ibadethaneler ile bunların müştemilatının tamir, bakım ve her türlü ihtiyaçlarını karşılamak, imkanlar elverdiği ölçüde ve lüzumu halinde yenilerini yapmak, yapılanlara yardımcı olmak.
g) Eğitim, sosyal, kültürel ve sportif amaçlı tesisler kurmak, gerektiğinde kiralamak, ayrıca bunlarla ilgili insanımıza yönelik bilgi, beceri ve görgü geliştirici mahiyette gezi, ziyaret, kamp ve eğitim programları düzenlemek. Bu tür program düzenleyen resmi ve özel kuruluşlarla işbirliği Yurt içi ve yurt dışından vakfımıza gelecek öğrenci velisi ile her türlü misafirlerin kalacağı misafirhaneler yapmak, kiralamak, gerektiğinde otel ve benzeri yerlerde ağırlamak.
h) Dini, milli ve özel gün ve gecelerde uygun görülen yerlerde merasimler tertip ve icra etmek, gerekli organizasyonları yapmak ve yapılanlara iştirak etmek.
ı) İmkanlar nispetinde adak ve kurban kesim mahalli tesis ve tahsis etmek, Yurt içi ve dışında Kurban Kesim Organizasyonunda bulunmak.
j) Aile ve çocuk eğitimi alanında çalışmalar yapmak, bunlarla ilgili yapılan çalışmalara iştirak etmek, çocuk kulüpleri ve hanımlar kolu kurmak, mesleki kurslar açmak, kermes düzenlemek, yazılı, sesli ve görüntülü yayınlar hazırlamak ve gerektiğinde hazırlanan yayınları ücretsiz dağıtmak.
VAKFIN FAALİYETLERİ
Madde 4: Vakıf gayesini gerçekleştirebilmek için;
a) Her türlü taşınır ve taşınmaz mallara bağış, vasiyet, satın alma ve kiralama suretiyle satın alabilir ve kullanabilir, sahip olduklarını satabilir, aynı amaç doğrultusunda hizmet eden başka vakıf ve derneğe bedelli veya bedelsiz devir ve ferağ edebilir, devir ve ferağ kabul edebilir, kiraya verebilir, gelirlerini alabilir ve harcayabilir. Vakıf mal varlığına giren bir ya da birden çok taşınmaz mal veya gelirlerini bir ya da birçok kez yatırımda kullanabilir.
b) Her türlü hukuki ve iktisadi muamele ve tasarrufta bulunabilir. Bu gaye ile her nevi ticari işletme, şirket ve iktisadi işletmeler kurabilir. Kurulmuş olanlara ortak olabilir, doğrudan işletebilir ya da denetimi altında bir işletmeciye işlettirebilir. İmalat yapabilir, menkul ve gayrimenkul malları alabilir ve satabilir, takas yapabilir, bunlarla ilgili bilcümle işleri yapabilir. Her türlü motorlu taşıt, araç ve gereci iktisap edebilir, alabilir, kiralayabilir, gereğinde satabilir.
c) Vakfın amaçlarına benzer çalışmalarda bulunan yurt içi ve yurt dışındaki vakıflar, gerçek ve tüzel kişiler ile işbirliği yapabilir, üye olabilir, platform oluşturabilir, kamu kurum ve kuruluşları dışındakilerden yardım alabilir, bu yardımı sağlamak için anlaşmalar yapabilir, yardım organizasyonları düzenleyebilir.
d) Taşınmaz malların irtifak, intifa, sükna, üst, rehin, ipotek gibi mülkiyetten gayri ayni haklarını kabul ile bu hakları kullanabilir. Olan ya da olacak gelirleri ile kuracağı sözleşmeler için taşınır ve taşınmaz malların rehin ve ipoteği dahil her türlü güvenceleri alabilir.
e) Geçerli banka kefaletlerini kabul edebilir, vakfın amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmek için gerektiğinde ödünç alabilir, kefalet, rehin, ipotek ve diğer güvenceleri verebilir.
f) Vakfın amaç ve hizmet konularına uygun olarak yürütülen ve yürütülecek projelerden ve her türlü çalışmalardan gelir elde edebilir.
g) Vakfın amaç ve hizmet konularından birinin ya da tümünün gerçekleştirilmesi için yararlı ve gerekli görülen girişim, tasarruf, mal edinme, inşaat ve benzeri sözleşmeleri yapabilir.
h) Vakıf, gayesine giren her türlü faaliyet ve işlemlerle alakalı olarak ilgili Bakanlık, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile tüm resmi ve özel kurumlar ile işbirliğinde bulunabilir, gerektiğinde ortak program düzenleyebilir.
VAKFIN MAL VARLIĞI:
Madde 5: Vakfın kuruluşunda ki ilk varlığı vakıf senedinin sonunda isimleri yazılı Mütevelli Heyet azalarından her birisinin vakfettiği onbeşerbin liradan olan 135.000 (Yüzotuzbesbin) lira nakit paradır.
Madde 6: Vakfın sermayesine ilave edilmek üzere her türlü şartlı ve şartsız bağış ve yardımlar vakfın varlığını meydana getirir.
VAKFIN GELİRLERİ
Madde 7: Vakfın Gelirleri aşağıdaki gibidir;
a) Vakfın amacına uygun her türlü şartlı ve şartsız bağışlar ve yardımlar ile ölüme bağlı bağışlar.
b) Vakfın faaliyetlerinden elde edilecek muhtelif gelirler.
c) İktisadi işletmeler, iştirakler ve ortaklıklardan sağlanacak gelirler.
d) Vakıf menkul ve gayrimenkulleri ile diğer varlık ve haklarının değerlendirilmesinden sağlanacak gelirler.
e) Vakfın amaç ve hizmet konularına uygun sunulacak hizmetlerden yasalar çerçevesinde alınacak ücretler ile yararlanma payları.
f) Gösteri, şenlik, festival, fuar ve kermesler ile her türlü merasim, toplantı ve organizasyonlardan elde edilecek gelirler.
g) Diğer gelirler.
h) Vakıf, uygulama imkanı zor veya iktisadi değeri tartışmalı veya gerçekleşme şartı açık olmayan, iyi niyetle tevili şüpheli bağışları kabul etmeyebilir. Bu konuda takdir hakkı yönetim kuruluna aittir.
Madde 8: Madde yürürlükten kaldırılmıştır.
VAKFIN İDARE ORGANI
Madde 9: Vakfın idare organları aşağıda gösterilmiştir.
A) Mütevelli Heyet
B) Yönetim Kurulu
C) Denetim Kurulu
A) MÜTEVVELİ HEYET
Mütevelli Heyet, vakfın en yetkili organıdır.
Mütevelli Heyet, işbu vakıf senedi altında kurucu olarak imzaları bulunan gerçek kişiler ile sonradan Mütevelli Heyet kararı ile vakfa alınacak yeni üyelerden oluşur.
Mütevelli Heyet üyeliğinin ölüm, istifa, sona erdirme ya da başka bir nedenle boşalması halinde boşalan üyeliklere Mütevelli Heyetin kararıyla yeni üye kabul edilebilir. Yeni üye belirleme usulü şöyledir:
a) Mütevelli heyet, vakfın tescil tarihinden itibaren bir ay içinde vefatlarında yerlerini almasını istedikleri şahıs için üç namzet göstererek kapalı bir zarf içinde yazılı olarak mütevelli heyet başkanına verir, Zarf vermemeleri halinde ise mütevelli heyetinin belirleyeceği kişi mütevelli heyet üyesi olur.
b) Bir veya birkaç üyenin vefatı veya herhangi bir surette üyelikten ayrılması halinde kendisinin gösterdiği üç namzet içerisinden mütevelli heyetince ekseriyetle seçilecek bir şahıs ayrılan üyenin yerini tutar. Bu şekilde iş başına gelen her üye yerine geçecek üyeyi göstermek üzere üç namzedi kapalı zarf içinde başkana bildirir. Bu durum ilânihaye devam eder. Üyeler kapalı zarf içinde verdikleri namzetleri diledikleri zaman değiştirebilirler.
c) Vakfın gayesine ters düşenler veya kendisinden bekleneni yerine getiremeyenler Mütevelli Heyetinin 2/3 ekseriyetiyle ihraç edilir. İhraç edilenlerin kapalı teklifte vermiş oldukları namzetler de mütevelli heyet üyeliğine seçilemezler.
d) Boşalan üye yerine ve üye sayısının arttırılmasına lüzum görüldüğünde; vakıf gayelerini benimsemiş ve vakfa maddi ya da manevi katkı ve desteği sağlayacak kişilerden, mütevelli heyet ekseriyetle yeni üye tespit eder.
B) YÖNETİM KURULU
Vakıf Yönetim Kurulu, Mütevelli Heyetçe üç yıllığına seçilecek beş asil, iki yedek üyeden oluşur. Yönetim Kurulu üyelerinden çoğunluğunun Mütevelli Heyet üyesi olması zorunludur. Çoğunluk oluşturmamak şartıyla vakıf dışından kişilerin seçilmesi mümkündür.
Yönetim Kurulunun ilk toplantısında başkan, başkan yardımcısı, bir sekreter, bir muhasip ve bir veznedar, iki üye seçilerek görev taksimi yapılır. Görev süresi bitmeden herhangi bir sebeple Yönetim Kurulu üyeliği sona eren üyenin yerine yedek üyelerden biri çağrılır. Çağrılan üyeler ayrılan üyelerin görev süresini tamamlarlar.
Yönetim Kurulu ayda bir toplanır. Geçerli mazereti olmadan arka arkaya üç toplantıya katılmayan Yönetim Kurulu üyesi bu görevden çekilmiş sayılır.
Toplantı yeter sayısı 5 olup, kararlar mevcudun çoğunluğu ile alınır. Oyların eşit olması halinde başkanın oyu, iki oy sayılır. Alınan kararlar Noter tasdikli Karar Defterine yazılarak imzalanır.
C) DENETİM KURULU’NUN YETKİ VE GÖREVLERİ
Denetim kurulu mütevelli heyet adına vakfın faaliyet ve hesaplarını denetlemek için kurulmuş bir organdır.
Denetim kurulu, mali ve hukuki konularda görevli ve yetkili olmak üzere Mütevelli Heyetçe kendi içinden veya çoğunluk oluşturmamak üzere dışarıdan üç yıl görev yapmak üzere üç kişiden oluşur. Ayrıca bir yedek üye seçilir. Herhangi bir sebeple ayrılan asıl üye yerine yedek üye göreve çağrılır.
Denetim Kurulu, incelemelerini tüm defter, kayıt ve belgeler üzerinde yapar. Çalışma dönemi sonunda bilanço ve gelir-gider cetveli üzerinde yapacakları genel değerlendirme ve önerilerinden oluşan hazırlayacağı raporu, Mütevelli Heyetine sunulmak üzere Yönetim Kuruluna teslim eder.
MÜTEVELLİ HEYETİN VAZİFE TAKSİMİ
Madde 10: Mütevelli Heyetinin vazife taksimi şöyledir:
a) Mütevelli heyet başkanı, aynı zamanda vakfın yönetim kurulu başkanı olarak vazife yapar.
b) Mütevelli heyet her sene Ocak ayında mutad olarak; lüzumu halinde ise yönetim kurulunun veya üyelerden çoğunluğun talebi ile olağanüstü toplanır. Toplantı nisabı, mevcudun 2/3’ü; karar yeter sayısı ise, toplantıya katılanların salt çoğunluğu iledir.
c) Mütevelli Heyeti, Ocak ayında vakfı üç yıllığına idare etmek üzere kendi üyeleri içerisinden bir başkan, bir başkan vekili, yönetim kurulu ve denetim kurulunu seçer. Gerektiğinde üyelerinin sayılarında vazifelerinde, sıfat ve salahiyetlerinde her türlü tebdil, tağyir, tecdit ve tavzif eder.
d) Vakfı başkan temsil eder.
MÜTEVELLİ HEYETİNİN YETKİ VE GÖREVLERİ
Madde 11: Mütevelli Heyetinin yetki ve görevleri şöyledir:
a) Vakıf faaliyetleri konusunda genel politikaları belirlemek ve icap eden her husus hakkında karar almak, izin ve yetkileri vermek.
b) Mütevelli Heyete yeni üye almak, çıkarmak, üye sayısını artırmak ya da eksiltmek.
c) Vakfın her türlü iş ve işlemlerinin yapılabilmesi için mütevelli içinden seçilecek Yönetim ve Denetim Kurulu asıl ve yedek üyelerini seçmek, icabında görevden almak, üye sayısını ve görev süresini belirlemek.
d) Vakıf Yönetim Kurulunca hazırlanan faaliyet raporu ile Denetim Kurulu raporlarını görüşüp incelemek, Yönetim Kurulunun ibrası konusunda karar vermek.
e) Vakfın şube, temsilcilik açılmasına, işletilmesine ve kapatılmasına karar vermek,
f) Vakıfla ilgili her türlü iş ve işlemlerin, tavsiyeleri Yönetim Kuruluna bildirmek,
g) Yönetim Kurulunca hazırlanacak vakıf iç mevzuat tasarılarını aynen veya değiştirerek kabul etmek,
h) Vakfın gayelerinin tahakkuku için mütevelli Heyet yapılacak işin nevi’ne ve yapılacak işe ait icra komiteleri kurmak,
ı) Vakıf senedinin değiştirilmesine karar vermek,
i) Vakfın fesih veya tasfiyesine karar vermek.
YÖNETİM KURULUNUN YETKİ VE GÖREVLERİ
Madde 12:Yönetim kurulunun yetki ve görevleri şunlardır:
a) Yönetim Kurulu Vakfın idare ve icra organıdır.
b) Vakıf gayesi doğrultusunda her türlü kararları alır ve uygular.
c) Mütevelli Heyetçe belirlenen genel politikalar ışığında, Vakıf faaliyetlerinin düzenli ve verimli olarak yürütülmesini sağlar. Bu bağlamda gerekli iç mevzuat tasarılarını hazırlar ve mütevelli heyetinin onayına sunar.
d) Vakıf malvarlığının değerlendirilmesi ve yeni mali kaynaklara kavuşturulması hususunda gereken çalışmaları yapar.
e) Vakıf tüzel kişiliği adına bütün gerçek ve tüzel kişilerle hukuki, mali ve sair konularda gerekli girişimlerde bulunur ve işlemler yapar.
f) Görev, yetki ve sorumlulukları açıkça önceden belirlenmek kaydıyla vakfa genel müdür ve müdür atar, Vakıf Genel Sekreterliği ve benzeri yardımcı birimler oluşturabilir, gerektiğinde görevlerine son verebilir.
g) Vakıfta istihdam edilecek personeli belirler, atamasını yapar, ücretlerini tayin eder, gerektiğinde işlerine son verir.
h) Usulüne göre gerekli defterleri tutar, Vakfın muhasebe işlerini takip ve kontrol eder, hesap dönemi sonunda gelir-gider cetveli ve bilançoların düzenlenerek ilgili idareye gönderilmesini ve ilanını sağlar.
i) Mütevelli Heyetinin kabul ettiği yıllık bütçeyi uygular.
j) Mütevelli Heyeti toplantılarıyla ilgili hazırlık işlemlerini yerine getirir.
k) Mütevelli Heyet toplantılarında döneme ait Vakıf faaliyet raporunu ibraya sunar.
l) İlgili mevzuat ile vakıf senedi ve vakıf iç mevzuatının gerektirdiği diğer görevleri yapar.
m) Vakıf gayelerinin tahakkuku için yapılacak işin nevi’ne ve yapılacak işe ait icra komiteleri oluşturur.
n) Vakfın idare ve idamesi için gereken yönetmelik ve talimatnameleri hazırlar,
o) Gayrimenkullerin tasarrufu, satılması, kiralanması, kiraya verilmesi, ipotek, istikraz akdi, alım ve satım, takas gibi hususlara karar verir.
p) Aynı amaçla kurulan vakıf ve derneklerden devir ve ferağ yoluyla menkul ve gayrimenkuller almak, kiralamak, kiraya vermek, bedelli veya bedelsiz devretmek.
r) Yürürlükteki mevzuat çerçevesinde başka kurum ve kuruluşlara, dernek ve vakıflara üye olunması için karar verir.
VAKFA AİT İMZA YETKİLERİ
Madde 13: Vakfı üçüncü kişilere karşı Yönetim Kurulu adına Yönetim Kurulu Başkanı temsil eder. Yönetim Kurulu Başkanı bu temsil yetkisini Başkan Yardımcılarına ve vekil tayin edeceği kişilere devredebilir.
Yönetim Kurulu, genel veya belli hal ve konularda, belirteceği esaslar dahilinde üyelerinden yetkili Müdür ve memurlarından herhangi bir veya birkaçını, temsilci veya temsilciliklerini veya uygun bulduğu üçüncü kişileri herhangi bir sözleşmeyi akdetmeye, mukavele, hukuki belge veya senedi, vakıf nam ve hesabına tanzim ve devretmeye yetkili kılabilir.
Vakıf adına para çekme yetkisi başkan veya tayin edeceği kişiye aittir.
HİZMETLERİN KARŞILIĞI
Madde 14: Yönetim Kurulu üyeleri ve başkanın hizmetleri kaideten fahridir. Vakıf amaçları doğrultusunda yapılacak hizmet karşılığında yapılan masraflar, vakıf tarafından karşılanır. Harcırah verilmesi halinde miktarı her yıl mütevelli heyetçe tespit edilir. Kamu görevlilerine hiçbir surette ücret ödenmez.
VAKFIN FESİH VEYA İNFİSAHI
Madde 15: Vakfın feshi ancak Mütevelli Heyet üye tamsayısının en az yarısından bir fazlasının yazılı teklifi ve Mütevelli Heyet üye tamsayısının en az üçte ikisinin kararıyla gerçekleşir.
Vakfın fesih veya infisahı halinde mütevelli heyetçe aksine karar alınmadığında bütün mal varlığı sahip olduğu ticari işletme ve müesseseler ve diğer haklar aynı maksada hizmet ettirilmek kaydı ile Türkiye Diyanet Vakfına devredilir.
Bu hallerde Mütevelli Heyetin 2/3 den az olmaması şartıyla alacağı kararla mal varlığının benzer amaçlı başka Vakfa devredilmesine de karar verebilir.
VAKIF SENEDİNDE DEĞİŞİKLİK
Madde 16: Vakıf senedi Mütevelli Heyetinin en az beşte birinin yazılı teklifi ve 2/3’nün olumlu kararı ile değiştirebilir.
VAKIF KURUCULARININ İSiMLERi VE VAKFA SAĞLADIKLARI MEBLAĞ:
Madde 17:
1- Şahin YILMAZ 15.000.00 TL.
2- Hüseyin TOMAŞ 15.000.00 TL.
3- Hayrettin ERYÜKSEL 15.000.00 TL.
4- İbrahim OKUR 15.000.00 TL.
5- İbrahim İŞCAN 15.000.00 TL.
6- Celal ERTONGA 15.000.00 TL.
7- Necati ÇEVİREN 15.000.00 TL.
8- Ömer ARDA 15.000.00 TL.
9- Bekir DÜZGÜN 15.000.00 TL
GEÇİCİ MADDE, yürürlükten kaldırılmıştır.
Abdullah YILMAZ Hayri ERYÜKSEL Osman YALTURAK
Başkan Başkan Yard. Sekreter
Birol ÜRKÜP Necmi İŞÇİ Mehmet BABALI Kenan CANITEZ
Muhasip Veznedar Üye Üye
İşbu suretin dairemde mevcut aynı tarih ve aynı sayılı aslına uygunluğu tarafımdan tasdik olunur. Bindokuzyüzyetmişsekiz yılı Aralık ayının yedinci Perşembe günü. 07.12.1978
AKHİSAR İKİNCİ NOTERİ
ORHAN KESKİN
T.C.
Akhisar
Asliye 1. Hukuk Mahkemesi
ESAS NO : 1979/411
KARAR NO : 1979/301
HAKiM : GÜNGÖR TOPBAS 14842
KATIP : HÜSEYİN KAYA 19
DAVACI : Şahin YILMAZ -Ragipbey mah.206/8 Akhisar
DAVALI : HASIMSIZ
DAVA : Hilaliye Eğitim Vakfı’nın tescili
DAVA TARİHİ : 19/07/1979
KARAR TARİHİ : 19/07/1979
İSTEK:
Davacı Akhisar İkinci Noterliğinden düzenlenen 19/07/1979 tarih ve 13774 yevmiye numaralı Vakıf tesis senedi ile 8 arkadaşı ile birlikte Hilaliye Eğitim Vakfı kurduklarını, bu vakfın tesciline karar verilmesini talep etmistir.
GEREKÇE:
Dava dilekçesi ekinde sunulan noter senedinin tasdikinden Şahin YILMAZ, Hüseyin TOMAÇ, Hayrettin ERYÜKSEL, İbrahim OKUR, İbrahim İŞCAN, Celal ERTONGA, Necati ÇEVİREN, Ömer ARDA ve Bekir DÜZGÜN adlı kişilerin Akhisar İkinci Noterinin huzurunda okuma isteği olup da maddi imkansızlığından ötürü okuyamayan fakir aile çocuklarını yurt içinde veya dışında yatılı veya yatısız her derecede öğrenim ve ihtisas yapmalarını temin etmek ve kurs vermek gayesi ile 15.000’er liradan 135.000 lira parayı kurmayi amaçladıkları Hilaliye Eğitim Vakfi adina tahsis ettikleri anlasilmistir. Hayirsever ve hamiyetli bu kişiler noterin gözlem ve tasdikine göre hukuki ehliyete sahip kişilerdir. Vakıf senedinin üçüncü maddesinin a,b,c ve d bentlerinde vakfın neye hizmet için kurulduğu açık ve seçik olarak belirtilmiştir. Amaçlanan bu tür hizmetler toplumumuzda daima ihtiyaç duyulan hizmetlerdendir. Böyle bir vakfa hayırsever baskaca vatandas arimizin da sahip çıkması ve bağışlarda bulunması mümkündür. Böylece vaktin mal varliği maddi imkanları arttıkça vakfın gayesinin gerçekleşmesi ve devamlılık arz etmesi mümkündür. Tescili istenen vakıf, hukuk ve ahlak kurallarına aykırı hiçbir yönü olmadığı gibi şahsi çıkar ve menfaat amacı da gütmediği az da olsa toplumumuza öğrenim alanında katkıda bulunmak amaç ve gayesi ile kurulduğu sonuç kanaatine varlığından istek gibi vakfın tesciline karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM:
Yukarida yazili sebepler gereğince;
a) Akhisar 2. Noterliğinde 19.07.1979 tarih ve 13774 yevmiye numaralı olup. Şahin YILMAZ, Hüseyin TOMAŞ, Hayrettin ERYÜKSEL, İbrahim OKUR, İbrahim İŞCAN, Celal ERTONGA, Necati ÇEVİREN, Ömer ARDA ve Bekir DÜZGÜN’ün kurdukları Hilaliye Eğitim Vakfı’nın Medeni Yasanın 74. maddesi gereğince TESCİLİNE.
b) Tescil kararının bir örneğinin Resen Vakıflar Genel Müdürlüğüne tebliğe gönderilmesine.
c) Vakıflar Genel Müdürlüğünün kararı tebliğ tarihinden itibaren iki ay içinde temyiz etmediği veya temyiz edip de verilen tescil kararı Yargıtayca onaylanıp kesinleştiğinde Hilaliye Eğitim Vakfı’nın Mahkememizin vakıflara ait düzenlenecek sicil defterine kaydedilmesine. (1979/411 esas, 301 kararın devamı)
d) Tescil kararının kesinleşmesinden sonra Vakıflar Hakkındaki Tüzüğün 13. maddesi gereğince Vakfin Vakıflar Genel Müdürlüğünce merkezi sicilince KAYDEDİLİP gazete ile ilan edilmesine.
e) Verilen işbu tescil kararının Vakfin kurucularina tebligine.
f) Karar harcının peşin alınanlar karşılanmasına, Dosya üzerinde ve Yargıtay yolu açık olmak üzere 19.07.1979 tarihinde karar verildi. 19.07.1979
g) Katibi 19 H. Hâkimi 14842
İmzası Resmi Mühür ve İmza
ASLININ AYNIDIR
T.C.
Resmi Gazete
Kurulus Tarihi: (7 Teşrinievvel 1336) – 7 Ekim 1920
Yönetim ve Yazı işleri için Başbakanlık Neşriyat ve Müdevvenat Genel Müdürlüğüne başvurulur | 21 Eylül 1979 Cuma | Sayı: 16761 |
ÇEŞİTLİ İLANLAR
Vakiflar Genel Müdürlüğünden:
Vakfın Adı: Hilâliye Eğitim Vakfı
Vakfedenler: Şahin YILMAZ, Hüseyin TOMAŞ, Hayrettin ERYÜKSEL, İbrahim OKUR, İbrahim İŞCAN, Celâl ERTONGA, Necati ÇEVİREN, Ömer ARDA, Bekir DÜZGÜN.
Vakfin İkametgâhı: Akhisar
Tescil kararını veren mahkemenin adı ve karar no: Akhisar 1. Asliye Hukuk Mahkemesince verilen 19.07.1979 gün ve E.1979/411. K. 1979/301 sayılı karar.
Vakfın Gayesi: Milli Kültür ve ananelerine bağlı yeterli, araştırıcı, yüksek karakterli ilim adamları yetiştirmek.
Vakfın Mal Varlığı: 135.000 nakit para.
Vakfın Organları: Mütevelli Heyeti.
Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre kurulan vakıflar hakkındaki tüzüğün 13. maddesi gereğince ilân olunur.
14914/1-1
T.C.
AKHİSAR
2. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
ESAS NO : 2010/137
KARAR NO : 2010/193
HAKİM : YETER AYDIN 35234
КАТİР : GONCA ESEN 104002
DAVACI : HİLALİYE EĞİTİM VAKFI ADINA NECMETTİN SÖZBİR –
Hürriyet Mah. 151/63 Akhisar/MANiSA
DAVALI : HASIMSIZ
DAVA : Vakıf senedindeki değişikliğin TESCİLİ
DAVA TARİHİ : 23/03/2010
KARAR TARİHİ : 13/05/2010
Davacı tarafından hasımsız olarak açılan davanın yapılan açık yargılaması sonunda:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı dava dilekçesinde; halen müdürü olarak bulunduğu Hilaliye Eğitim Vakfı’nın vakıf senedinde kısmi değişiklik yapıldığını, buna dair Akhisar 1. Noterliğinin 03/03/2010 tarih ve 2619 yevmiye nolu düzenleme şeklinde düzeltme beyannamesinin ekte sunulduğunu belirterek vakıf senedinde yapılan kısmi değişikliğin tesciline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Mahkememizce Akhisar 1. Noterliğinin 03/03/2010 tarih ve 2619 yevmiye nolu düzenleme şeklinde düzeltme beyannamesinin onaylı örnegi celp edilip incelenmiştir.
Mahkememizce tüm dosya kapsamının birlikte değerlendirilmesi sonucunda; davaya konu vakfın Akhisar 2. Noterliğinin 19/07/1979 tarih ve 13774 yev. nolu vakıf senedi ile kurulduğu, 02/01/2009 tarih ve 01 sayılı ve 13/01/2010 tarih ve sayılı mutevelli heyet genel kurul kararları gereğince Akhisar 1. Noterliğinin 03/03/2010 tarih ve 2619 yev. nolu vakıf düzeltme beyannamesi düzenlendiği, vakıf senedindeki değişikliklerin senedin 16. maddesinde belirtildiği gibi mütevelli heyetinin ittifakı ile alındığı ve bu nedenle usulüne uygun olduğu anlaşıldığından mahkememizce davanın kabulüne karar verilmesi gerekmiş ve aşağıda yazılı şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1- Davanın KABULÜNE ve Hilaliye Eğitim Vakfı’nın Akhisar 2. Noterliğinin 19/07/1979 tarih ve 13774 yevmiye nolu vakıf senedinin Akhisar 1. Noterliğinin 03/03/2010 tarih ve 2619 yevmiye nolu düzenleme şeklinde düzeltme beyannamesi ile yapılan VAKIF SENEDİNDEKİ DEĞİŞİKLİĞİNİN TESCİLİNE,
2- H.Y. uyarınca alınması gerekli 17,15-TL harç peşin alındığından bu hususta karar verilmesine YER OLMADIĞINA,
3- Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin davanın mahiyeti gereği üzerinde bırakılmasına, dair, davacı temsilcisinin yüzüne karşı, kararın tebliğinden itibaren Yargıtay’a temyiz yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 13/05/2010
Katip 104002 Hakim 35234
ASLI GİBİDİR
Abdullah YILMAZ Hayri ERYÜKSEL Hasan Fehmi CENGİZ
Başkan Başkan Yard. Sekreter
imza imza imza
Birol ÜRKÜP Necmi İŞÇİ Mehmet BABALI Kenan CANITEZ
Muhasip Veznedar Üye Üye
imza imza imza imza